Masło shea

Pochodzenie

Jest to olej roślinny wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku masłosz Parka (Vitellaria paradoxa). Popularnie zwane jest drzewem Shea lub drzewem Karite. W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty o białej barwie, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak [1]. Roślina ta naturalnie występuje w zachodniej i środkowej Afryce i jest drzewem dorastającym do wysokości 25 m. Owocem tego drzewa są eliptyczne jagody o barwie żółtej lub żółtozielonej z pojedynczym, okrągławym nasionem o barwie czerwonobrązowej i długości do 2,5 cm. Z gniecionych nasion, które są bogatym źródłem tłuszczy, wytwarza się masło shea.

Chemia

Owoc shea bogaty jest w kwasy tłuszczowe, zawiera 45-55% tłuszczu złożonego głównie z kwasu palmitynowego (C16:0) 5- 9%, stearynowego (C18:0) 30-40%, oleinowego (C18:1) 45-50% i linolowego (C18:2) 4-5% [2].
Innymi substancjami aktywnymi zawartymi w masle shea są α-amyrina (40-50%), ß-amyrina (5-10%) i lupeol (10-20%). Masło to zawiera także tokoferole [3].

Tradycyjne wykorzystanie

Olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Wykorzystywany jest jest do smażenia lub jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję oraz poprawiając aromat[1]. Drzewo natomiast jest cennym materiałem do wyrobu mebli.

Aplikacje kosmetyczne

Masło sha ze względu na wysoką zawartość triglicerydów i frakcji niezmydlającej się jest uznanym surowcem kosmetycznym (emolientem) [3] do pielęgnacji dłoni, twarzy i
ciała. Emolientami są głównie lipidy i oleje, które pozostawiają na skórze przyjemne uczucie wygładzenia i elastyczności.
Ze względu na posiadane właściwości przeciwzapalne (ze względu na obecność lupeolu, α-amyriny i ß-amyriny) występuję jako składnik pomadek i kosmetyków do makijażu oraz produktów przeciwsłonecznych przeznaczonych dla skóry wrażliwej.


Literatura

[1] Lost Crops of Africa: Volume II: Vegetables. National Research Council, 2006, s. 303. ISBN 0-309-10333-9.
[2] Bernardini, E.Tecnología de Aceites y Grasas. Madrid: Alambra, 1986, p: 249-50 (541 VER).
[3] Alander J. & Andersson A-C. The shea butter family-the complete emollient range for skin care formulations. C&T Manudacture Worldwide, 2002; p:28-32 (www.ctmw.com)


Produkt ten jako surowiec do samodzielnego przygotowania kosmetyków we własnym domy dostępny jest w naszym sklepie na allegro.pl