Olej andiroba

Pochodzenie

Andiroba jest drzewem dorastającym do 130m. Można je spotkać w postaci dzikiej wzdłuż rzeki Amazonki, w postaci dzikiej lub uprawnej w Brazylii. Andiroba jest jednym z drzew posiadających największe liście jakie można napotkać w dżungli amazońskiej, które odróżniają się ze względu na osobliwą teksturę.

Drzewo wytwarza pachnące kwiaty i owoce koloru brązowego przypominający kształtem kasztany, zawierające w swym wnętrzu migdał bogaty w olej koloru jasnożółtego.
Rdzenni mieszkańcy regionu, w którym rośnie to drzewo gromadzą zebrane owoce w stosach, na wolnym powietrzu, gdzie dochodzi do procesu fermentacji, dzięki której w łatwy sposób pęka skórka i z wnętrza pulpy można spuścić cenny olej. Metoda zbioru tradycyjnego jest bardzo wydajna, aczkolwiek dość prymitywna. Nasiona są zbierane z rzeki, gdzie unoszą się na wodzie po opadnięciu z drzewa. Następnie są gotowane i pozostawiane do rozkładu przez około dwa tygodnie. Na koniec są one przeciskane przez prymitywną prasę zwaną “tipiti” w celu wyekstrahowania oleju i stałych tłuszczy. W konsekwencji tej metody, surowy olej andiroba zabarwiony jest na czerwono, z powodu koloru skórki okrywającej nasiona.

Chemia

Wewnątrz owoców andiroby znajdują się nasiona zawierające średnio 63% oleju, który jest bardzo gorzki, żółty i dość lepki. Skomponowany jest głównie z kwasów mirystynowego i oleinowego. Znajdujemy też mniejsze ilości kwasów palmitynowego i linolowego. Frakcję niezmydlającą się tworzą w przeważającej części limonoidy i trójterpeny, które wykazują aktywność przeciwzapalną. Olej andiroba bogaty w limonoid zwany andirobiną, jest odpowiedzialny za gorzki smak oleju i działanie repelencyjne.

Tradycyjne wykorzystanie

Ludność przybrzeżna (cablocos) z surowego oleju wytwarzała lecznicze mydło, które stosowane było na choroby skóry oraz jako repelent. Ponadto, rdzenni mieszkańcy Ameryki stosowali olej jako substancję zmiękczającą i przeciwzapalną w przypadku wysypki, zapalenia skóry, mięśni oraz jako repelent przeciwko ukąszeniom insektów. Olej andiroba aplikuje się także bezpośrednio na skórę zwierząt (psów) w celu leczenia ran i łagodzenia swędzenia wywołanego ukąszeniem kleszczy. Olej aplikowany na skórę chroni ją przed owadami.

Aplikacje kosmetyczne

Olej andiroba posiada właściwości antyseptyczne i służy do łagodzenia bólu wywołanego drobnymi skaleczeniami i dolegliwościami skóry. Obecnie, uważany jest za doskonałą substancję przeciwzapalną i zabliźniającą. Stosowany jest przez Brazylijczyków w postaci czystej lub jako mieszanka z innymi olejami lub naturalnymi produktami, którzy aplikują go zewnętrznie na skaleczenia i kontuzje a także wykorzystują go do masażu terapeutycznego, szczególnie przez tych, którzy praktykują sztuki walki.

Wprowadzany jest do różnorodnych produktów ukierunkowanych na pielęgnację włosów, którym dodaje połysku i jedwabistości.

Olej andiroba jest także stosowany jako substancja repelencyjna. Właściwość ta wynika z gorzkiego smaku andirobiny, będącej składnikiem oleju.

Dzięki zdolności do hamowania dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu i konwersji adypocytów, olej andiroba stosowany jest także w zwalczaniu cellulitu.

Badania

Substancje aktywne oleju andiroba zostały wyizolowane za pomocą chromatografu HPLC (ang. high-performance liquid chromatography). Następnie poddano je badaniom farmakologicznym w celu potwierdzenia ich efektu przeciwzapalnego i innych właściwości. Podczas ostatniego badania przeprowadzonego przez farmakologów z Brazylii, potwierdzono właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe oleju andiroba. Właściwości przeciwzapalne wynikają z obecności limonoidów (frakcja niezmydlająca się) rozpuszczalnych we frakcji nienasyconej oleju [1,2].


Literatura

[1] Penido, C., Conte, F.P., Chagas, M.S., Rodrigues, C.A., Pereira, J.F., Henriques, M.G. Antiinflammatory effects of natural tetranortriterpenoids isolated from Carapa guianensis Aublet on zymosan-induced arthritis in mice. Inflamm Res., 2006 Nov; 55(11): 457-64.
[2]da Silva, V.P., Oliveira, R.R., Figueiredo, M.R. Isolation of limonoids from seeds of Carapa guianensis Aublet (Meliaceae) by high-speed countercurrent chromatography. Phytochem Anal., 2009 Jan; 20(1):77-81.


Produkt ten jako surowiec do samodzielnego przygotowania kosmetyków we własnym domy dostępny jest w naszym sklepie na allegro.pl