Olej inca inchi

Pochodzenie

Roślin ta pochodzi z wysokogórskich lasów deszczowych regionu andyjskiego (Ameryka Południowa).
Białe kwiaty tej winorośli przekształcają się w owoce o charakterystycznym kształcie gwiazd. Są koloru zielonego i dojrzewając zmieniają go na brązowy, zawierają czarną miękką włóknistą masę która pozostawiana jest do wyschnięcia. Nasiona tej rośliny są cenione ze względu na wysoką zawartość oleju 35-60% i białka (33%).
Posiada charakterystyczne nasiona w kształcie gwiazd, które można odnaleźć na elementach wydobywanych z grobowców starożytnych Inków. Wykorzystywany olej pochodzi z tłoczonych na zimno nasion. Przez rdzennych mieszkańców uprawiana jest od wieków, a dopiero od niedawna zaczyna podbijać cały świat.

Chemia

Pozyskiwany przy użyciu wyłącznie procesów na zimno, zachowuje naturalny skład i nie ulega degradacji. Charakteryzuje się najwyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pośród wszystkich jadalnych olejów. Zawiera około 48% kwasu alfa-linolenowego (Omega – 3), 37% kwasu linolowego (Omega – 6) oraz 8% kwasu oleinowego (Omega – 9). Dodatkowo zawiera dużą ilość naturalnych tokoferoli, gamma i delta tokoferoli, które niezmiernie rzadko spotykane są w innych nasionach.

Tradycyjne wykorzystanie

Roślina ta wykorzystywana była już przez preinkaskie cywilizacje. Wnioskować o tym możemy ze względu na obecność jej nasion w garnkach znajdujących się w grobowcach ludzi tamtych czasów. Miejscowi wykorzystywali pozyskany olej wcierając go w ciało jako substancja przeciw bólom mięśni, pomocna także na drobne skaleczenie i zadrapania. Prażone nasiona spożywano jako pokarm przywracający siły oraz wytwarzają z niego mąkę. Kobiety mieszając mąkę z olejem przygotowywały odżywczy kremy do skóry.

Aplikacje kosmetyczne

Przeznaczony jest wrażliwej skóry, gdzie odbudowuje barierę naskórkową i wzmocnienie jej funkcje obronne, redukuje nadwrażliwość skóry.

Wykorzystywany jest w kosmetykach nawilżających – redukuje transepidermalną utratę wody (TEWL) i poprawa nawilżenie naskórka.

Znajduje zastosowanie w szamponach i odżywkach przeznaczonych do włosów zniszczonych.


Literatura


Produkt ten jako surowiec do samodzielnego przygotowania kosmetyków we własnym domy dostępny jest w naszym sklepie na allegro.pl